The world is changing

Fact: Armata de Rezistenţă a Domnului (Lord’s Resistance Army-LRA), cunoscută pentru atacurile asupra civililor din Uganda, este una dintre numeroasele grupări militaro-criminale care se găsesc pe continentul african.

Fact: Liderul ei, Joseph Kony, vroia (acum 8 ani cu siguranță, în prezent, nu știm) să răstoarne guvernul Ugandei şi să instaureze un stat teocratic strict bazat pe Cele Zece Porunci. Despre el este vorba în filmulețul următor și despre atrocitățile comise de armata lui în ultimii 20 de ani.

E uimitor să vezi cum atâta energie colectivă se poate mobiliza în numele unei cauze puternice, foarte bine construite pe emoțional de către marketeri. Cei de la Invisible Children doresc să oprească folosirea copiilor pe post de soldați în războiul pornit de Joseph Kony și să readucă pacea în comunitățile afectate de LRA.

Nothing is more important than an idea.
Video-ul este foarte impresionant și interesant pentru un studiu de caz din puct de vedere al comunicării. A fost urcat în data de 5 martie și deja are peste 25 milioane de view-uri! AAAnd counting…

Există touși suspiciuni cu privire la scopul campaniei. Să fie oare Kony noul „terorist” adus în față de americani pentru a masca alte intenții?

Dacă urmăriți mai atent site-ul fundației Invisible Children la secțiunea financials pentru anul 2011, veți observa că din aproximativ 8 milioane de dolari americani, doar 32 % au ajuns în Uganda. Restul sunt:
– 350,000 $ costuri atribuite filmului
– 850,000 $ costuri de producție
– 1,000,000 $ salarii
– 852,000 $ transport / călătorii
Detaliile le puteți verifica aici, la pagina 6 (Invisbile Children, Inc. Statement of Functional expenses for the year ended at 30 June 2011).

Alte surse susțin că Joseph Kony nu mai activează pe teritoriul Ugandei de 6 ani. Mișcarea LRA nu deține mii de copii inocenți răpiți,ci mai degrabă sute.
Numărul vehiculat (30 000) reprezintă un cumul al crimelor și răpirilor în cei peste 20 de ani de conflicte din Nordul Ugandei și este promovat distorsionat de dragul impactului.

Interesant de observat este că în film se amintește în treacăt la minutul 15.01 faptul că „teroristul” s-a retras de pe teritoriul Ugandei.

“As the LRA begain to move into other countries, Jacob [one of the children filmed in Northern Uganda in 2003] and other Ugandans came to the US to speak on behalf of all people suffering because of Kony. Even though Uganda was relatively safe they felt compelled to tell the world that Kony was still out there and had to be stopped.”

Când VO spune că mișcarea LRA s-a mutat în alte țări, ne gândim automat la o extindere, mai degrabă decât la o diminuare a forței armatei. Asta fiindcă întreg discursul este construit strategic către canalizarea atenției în direcția dorită. Câteva secunde mai târziu, accentul este pus pe acțiunile din prezent care se desfășoară în USA.

Un alt lucru discutabil este cel referitor la implicarea unui ONG în finanțarea unei armate care să intre pe teritoriul unui alt stat pentru pedepsirea unui om. Suspect.

Recunosc că am postat prematur articolul inițial despre Kony. Vraja Hollywoodiană a clipului mă prinsese. Noroc cu câțiva prieteni care m-au atenționat și readus la realitate. Informarea din mai multe surse este esențială în ziua de azi.

2 thoughts on “The world is changing

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.